Тошо и Гошо или как малките избори определят живота ни

Тошо и Гошо са братовчеди от Пловдив. Тошо живее в Смирнески, Гошо в Кършияка. Когато завършиха Пловдивския университет, двамата братовчеди решиха да заминат за Англия и да устроят живота си там. Лятото преди да заминат, Гошо записа две нива английски в Лингва Мунди и учи езика упорито и всеотдайно, Тошо отиде на море. В Китен.

В момента Тошо и Гошо живеят в Лондон, но за съжаление вече не са толкова близки.

Още щом пристигна и демонстрира брилянтния си английски, Гошо започна като финансов анализатор в Сити Банк в центъра на Лондон и нае уютен апартамент в Канари Уорф с джакузи и италиански дизайнерски мебели. На работа ходи с новия си двуместен Ягуар и предпочита да почива на Бахамите. Засега Гошо живее сам, понякога го посещава гаджето му, френски модел на бански, и разбира се филипинската му прислужница.

Тошо също си намери работа веднага. В момента мята чували с въглища на Лондонската Сточна гара и ходи до там пеш от апартамента си в Южен Лондон, който дели с двама филипинци, трима пакистанци и един чудесен младеж от Нова Гвинея. Парите не му стигат за метро, но често си позволява пакетиран хляб и колкото си поиска намалени макарони от Теско. Веднъж, когато пренесе рекорден брой чували, Тошо получи премия и реши да си купи месо. За съжаление не се разбра с продавачката и му дадоха риба. Развалена.

Тази вечер Тошо седи на матрака в клаустрофобичната си стая, бивш килер за метли, и гледа тухлената стена на отсрещната сграда през пукнатото стъкло на малкото си прозорче. В кухнята забулена жена вари ориз, двамата филипинци простират дрехи в банята, а момчето от Нова Гвинея е седнало на пода във всекидневната, запалило е огън и пее жална народна песен за млада антилопа и голям гладен лъв.

Тошо си спомня за решението си да отиде в Китен, вместо да учи език с братовчед си. Става му тягостно и е готов да се разплаче. Решава да промени живота си и най-сетне да научи английски. Тогава се прибират пакистанците и е време Тошо да им поднесе вечеря.

Днес няма време, но утре със сигурност започва ...